Sambal

De één kan heel pittig eten, terwijl de ander er niks van moet hebben. Dit komt omdat je smaakpapillen tijdelijk verdoofd worden door de pittige smaak. Dat heeft puur te maken met gewenning: Hoe vaker je iets pittigs eet, hoe sneller je gewend zal raken aan de pittige smaak. Als je pittig eet, zal je dus ook snel merken dat je steeds pittiger kan gaan eten.

Dit heeft als bijkomend voordeel dat pittige gerechten je stofwisseling versnellen, tot wel 20%! Dit verhoogde effect werkt zelfs een half uur na het eten nog door. Een mooi bijkomend voordeel dus!

Bij pittige gerechten of producten kan je denken aan rode pepers, sambal en scherpe sauzen als curry’s en mosterd. Scherpe kruiden en specerijen zoals oregano kunnen ook hun steentje bijdragen. Alle beetjes helpen, maar verwacht er geen groots effect van. Teveel pittige of gekruide gerechten kunnen je smaakpapillen zelfs beschadigen waardoor je op den duur alleen nog maar scherpe kruiden kunt proeven… Alles met mate dus.

Heb je per ongeluk iets gegeten wat heel pittig was, maar wil je hier weer snel van af? Ga dan geen water drinken! De pittige stof die het mondgevoel veroorzaakt, namelijk capsaïcine, lost op in vet. Brood eten helpt al wat beter om het gevoel te verzachten, maar het beste is dus om iets vet’s te nemen. Heb je pepers gesneden? Dan zal je merken dat het branderige gevoel niet weg gaat door je handen te wassen omdat het eerder genoemde stofje dus niet oplost in water. Het is daarom beter om je vingers royaal in te smeren met olie (ik gebruik zelf altijd Bio-oil, maar olijfolie zal vast eenzelfde uitwerking hebben), even wachten, en daarna je handen nog eens wassen met water en zeep. Je zal merken dat het branderige gevoel al snel weg is.

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het pittige van rode pepers uit de zaadjes komt. Dit is niet zo. Capsaïcine, de stof die de pepers heet of scherp maakt, zit vooral in de (inwendige) zaadlijsten en in iets mindere mate in het vruchtvlees. Wil je een minder scherpe saus of curry? Dan kunnen de zaadjes dus gerust mee, maar moet je de zaadlijsten zoveel mogelijk verwijderen.

 

 

Je kan je gerechten heel gemakkelijk zelf pittiger maken door er sambal aan toe te voegen. Dit is heel simpel zelf te maken en daarnaast ook nog eens lang houdbaar (indien bewaard in een goed afgesloten pot in de koelkast). Zie onderstaand recept voor wat meer pit!

Recept: Zelfgemaakte Sambal Oelek

Fase: 1
Aantal eetmomenten: Smaakmaker (1 theelepel per dag)
Bereidingstijd: 10-15 minuten

Benodigdheden

  • 20 rode pepers (fijngesneden)
  • 2 theelepels zout

Bereidingswijze

Was en snijd de rode pepers in kleine stukjes. Wrijf de pepers fijn met zout tot een papperige massa, of maal eventueel fijn in een keukenmachine tot er een brij ontstaat en voeg hier het zout aan toe.

In een schoongewassen en goed afsluitbare pot is de sambal zeker een aantal maanden houdbaar. De sambal wordt nog langer houdbaar wanneer je deze bewaard in de diepvries.

Een serieuze oplossing met persoonlijke begeleiding

De visie van beauty smart

Wij geloven dat de aanpak van Beauty Smart volgens een holistische benadering leidt tot een langdurig gezonde levensstijl. Samen kijken we naar alle (on)mogelijkheden zodat jij gezonder en energieker in het leven staat, zowel fysiek als mentaal!

Persoonlijke coaching

Wekelijks een persoonlijk consult en tevens een jaar lang begeleiding nadat het streefgewicht is bereikt.

 

Recepten en producten

Via PS Food & Lifestyle  bieden wij heerlijke recepten en producten aan.

DUURZAAM & GEZOND OP GEWICHT

Een uitgebalanceerd voedingspatroon, zowel tijdens als na het afvallen, voorkomt een jojo-effect.

GEEN HONGER

Door een lage stabiele bloedsuikerspiegel heb je geen last van een hongergevoel.

 

Beauty Smart – Woerden

Wilhelminaweg 4c
3441 XC Woerden
T 06 460 900 94
E info@beauty-smart.nl

Beauty Smart – Oudewater

Marktstraat 8
3421 AR Oudewater
T 06 460 900 94
E info@beauty-smart.nl

 

Volg ons ook op Facebook en Instagram

Beauty Smart Woerden FacebookBeauty Smart Woerden InstagramBeauty Smart Woerden PinterestBeauty Smart Woerden Youtube